Què i com et preguntes?

pnl girona

“Si algú pot fer alguna cosa al món, també és possible per a mi”. Si algú pot fer alguna cosa, tots podem fer-ho.

Només hi ha una qüestió: COM fer-ho. És veritat que hi ha limitacions físiques (no tots som atletes, per exemple), però la pressuposició segueix sent veritable: si hi ha algú amb les meves mateixes característiques que ha fet alguna cosa al món, també jo puc fer-ho. En PNL se li diu el marc de resultats.

Si tinc les mateixes característiques i m’entreno igual, jo també puc ser Miguel Indurain, el millor ciclista de tots els temps. La veritable pregunta que m’he de fer és si realment vull fer-ho. És un problema d’elecció i de marcar metes.
Si tinc unes característiques, em marco unes metes, sóc constant i aprenc dels meus errors, és molt probable que arribi els meus objectius.

1. Pensa en alguna cosa que et preocupa en l’actualitat
2. Fes-te les següents preguntes:

Què em passa?
Per què tinc aquest problema?
Des de fa quant de temps tinc aquest problema?
Com em limita aquest problema?
Quines coses em impedeix fer aquest problema que m’agradaria fer?
De qui és la culpa que jo tingui aquest problema?

Si analitzes aquestes preguntes veuràs que et són familiars.

En PNL en diem “marc de culpa” i és el sistema que utilitzen la major part de les persones per resoldre una dificultat. Són preguntes orientades al problema i, com a conseqüència, limiten la possibilitat de trobar eleccions i proporcionen una llista infinita d’excuses i justificacions.

Mira aquest altre enfocament:
1. Torna a pensar en el problema d’abans
2. Fes-te les següents preguntes:

Què vull?
Quan ho vull?
Com sabré que ho he aconseguit?
Quan ho hagi aconseguit, quines altres coses milloraran en la meva vida?
Quins recursos tinc disponibles per acostar al que vull?
Com puc utilitzar millor aquests recursos?
Què puc començar a fer ara per fer el que vull fer?

Veus la diferència emocional entre unes i altres? A aquestes segones preguntes en diem en PNL “marc de resultats”. Anem a analitzar-les una per una, et sembla?

QUÈ VULL? Fent-aquesta pregunta sobre el que vols, centres teu pensament en una representació específica de cap a on vols anar. Si et preguntes “que esta malament?” et centres en el que NO vols, no en el que vols aconseguir. Si et perds en una ciutat desconeguda, serà millor que sàpigues a on vols anar, no en on no vols estar. Posant una meta, d’altra banda, sempre sabràs si t’estàs acostant o no i podràs corregir la teva trajectòria.

COM SABRÉ QUE HO HE ACONSEGUIT? Aquesta pregunta t’apropa a què veuràs, sentiràs, i sentiràs quan hagis aconseguit el resultat que busques. Moltes vegades passa que la gent té un objectiu però és incapaç de saber quan ho ha aconseguit perquè la seva representació del resultat és completament ambigua o nebulosa.

QUAN HO VULL? Un dels majors errors de la gent és pensar que el que és vàlid en un moment de la nostra vida, és vàlid per sempre. Les coses són apropiades en determinats contextos i inapropiades en altres. Fent-aquesta pregunta especifiques el moment en què vols aconseguir els teus resultats.

QUAN HO HAGI ACONSEGUIT, QUÈ MILLORARÀ EN LA MEVA VIDA? Res en la nostra vida passa de forma aïllada. Qualsevol canvi que introdueixis en la teva vida tindrà irremeiablement conseqüències en molts aspectes. Aquesta pregunta et connecta amb els resultats i les seves conseqüències en la resta de la teva vida.

QUINS RECURSOS TINC DISPONIBLES PER ACOSTAR-ME AL QUE VULL? Una vegada que coneixes què vols, que saps quan ho tindràs i les conseqüències que tindrà en la teva vida, és el moment de posar en marxa tots els recursos, és el moment de mobilitzar-te a tu mateix i convertir els resultats en realitat. Per això necessites posar en marxa tots els recursos de què disposes (físics, mentals, intel·lectuals, amistats …)

COM PUC UTILITZAR MILLOR AQUESTS RECURSOS? Una vegada que saps els recursos de què disposes, el següent pas és saber com usar-los i quan. Alguns hauràs de usar-los ia, altres més endavant. Què tal si et fas un pla?

QUÈ PUC COMENÇAR A FER ARA PER FER EL QUE VULL FER? La clau de l’èxit és començar a fer alguna cosa avui. No esperis a demà. Segur que avui hi ha alguna cosa que pots començar a fer avui mateix.

Espero que hagis vist la diferència entre el marc de culpa i el marc de resultats. No són només unes preguntes, sinó una forma d’orientació que ens permeti organitzar-nos millor a la vida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s